566: Harama Dönersem Oruç Tutacağım Diye Adamak
-A A+A

566: Harama Dönersem Oruç Tutacağım Diye Adamak

SORU

es-Selamu aleykum ve rahmetullah hocam. Sorumu kısa tutucam, en baştan vereceğiniz cevap için teşekkür ediyorum. Rabbim sizden razı olsun, sorum şu; şekilde ben şu şekilde yemin ettim “eğer bir daha sigara içersem 20 gün oruç tutucam yemin ediyorum” dedim. Allah (azze ve celle) affetsin yeminimi bozdum bu şartlarda. Kefaret için ne yapmalıyım? 20 gün oruç mu tutmalıyım? Yemin bozmanın kefareti nedir?

CEVAP

Ve aleykumusselam ve rahmetullahi ve berakatuh.

بسم الله الرحمن الرحيم، الحمد لله رب العالمين، والصلاة والسلام على رسولنا محمد وعلى آله وصحبه أجمعين

Amin kardeşim, Rabbim senden de razı olsun. Allah (azze ve celle) seni sigara iletinden kurtarsın, nefsinle ve şeytanla baş başa bırakmasın, bunlara karşı seni korusun, sana yardım etsin. Amin.

Öncelikle; bir müslüman adakta bulunmaya veya yemin etmeye başvurmadan Allah’ın haram kıldıklarını terk etmelidir. Yapılması gereken, samimi bir şekilde Allah’tan yardım istemek ve haramı bırakmak için güçlü bir azim ve gayret ortaya koymaktır. Bu iki şart yerine getirilmediği takdirde kişi on defa da yemin etse, adakta bulunsa yakında tekrar günaha dönecektir. Nitekim haramı terk etmek için adak veya yemine başvuranlar genelde başarısızlığa uğruyor, gereksiz yere sorumluluk yükleniyorlar.

Ama kişi bu iki şartı yerine getirdiğinde biiznillah haramı terk edebilecek, bunun için adak veya yemine ihtiyaç duymayacaktır.

Ancak bazen kişi nefsini dizginleyemeyip kendine kızıyor ve çareyi böylesi sözler vermekte görüyor.

Bir kimse -sigara gibi- haramlardan bir haramdan kendisini engellemek için, eğer bu haramı bir daha yaparsam şunu yapacağım mesela soruda geçtiği gibi “20 gün oruç tutacağım” diye adar, ama harama dönerse racih olan görüşe göre şu ikisinden birini yerine getirmek zorundadır:

1) İster adadığı şeyi yapar, mesela 20 gün oruç tutar.

2) İsterse de yemin keffareti öder. Çünkü böyle bir adak şekli aynı zamanda bir tür yemindir, yemin hükmündedir.

Dolayısıyla 20 gün oruç tutmana gerek yoktur, yemin keffareti ödersen de olur. Yemin keffareti için Bkz.

Ve’l-hamdu lillahi Rabbi’l-alemin.

10 Eki, 2021 Ömer Faruk
Etiketler: Oruç, Sigara, Haram, Adak, Yemin