530: Namazda Secde Unutmak
-A A+A

530: Namazda Secde Unutmak

SORU

Hocam namazda secdede çok dua ediyorum. O yüzden bir kere mi iki kere mi secde ettim diye şaşırıyorum. Sonra bu düşünce beni namazda etkiliyor ve sehiv secdesi yapmam gerekiyor mu diye namazda düşünüyorum (istemsizce) bu durumu nasıl düzeltebilirim? Allah razı olsun.

CEVAP

Bismillahirrahmanirrahim. Hamd alemlerin Rabbi olan Allah’a, salat ve selam efendimiz Rasûlullah’a olsun.

Muhterem kardeşim, unutkanlık biz insanlarda var olan bir özelliktir. Unutkanlık sebebiyle hayatta çok hatalar işleriz. Allah’u Teâlâ, unutkanlık sebebiyle işlediğimiz hatalarımıza günah yüklememiştir. O’na sonsuz hamd ve senalar olsun.

Eğer namazda bir secdemi yaptım yoksa iki secdemi yaptım diye şüpheye girersen ve sende zan olursa, hangi zan galip gelirse onunla amel edersin. Ama zan eşit olursa o zaman azını alıp üstüne ekleme yaparsın. Yani bir secde yaptığın kesindir. Ancak ikinci secdeyi yapıp yapmadığın belli değildir. O zaman bir secde daha yaparsın. Sonra namazın sonunda sehiv secdesi yaparsın.

Eğer namazda bir secde yapar ve unutarak ikinci rekata kalkarsan, kıraate başlamadan hatırlarsan geri dönüp o unuttuğun secdeni yapmalısın. Eğer kıraatten sonra hatırlarsan o zaman o secde unuttuğun rekat yok hükmündedir ve bir sonraki rekat bir önceki rekatın yerine geçmiş olur. Yani fazladan bir rekat kılar ve sehiv secdesi yaparsın.

Eğer bir secde unuttuğunu namaz bittikten sonra kısa zamanda hatırlarsan, o zaman bir rekat daha kılar ve sehiv secdesi yaparsın. Ama uzun bir zaman sonra hatırlarsan o zaman o namazını yeniden iade etmen gerekir.

En doğrusunu Allah’u Teâlâ bilir.

6 Şub, 2021 Musa Ebu Cafer
Etiketler: Namaz, Secde, Unutmak