528: İmam Şâfiî'nin “Düşman Oklarını...” Diye Bir Sözü Var mıdır?
-A A+A

528: İmam Şâfiî'nin “Düşman Oklarını...” Diye Bir Sözü Var mıdır?

SORU

Selamun aleykum hocam. İmam Şafiî’ye nispet edilen: “Düşman oklarını takip ediniz, o sizi hak ehline götürür” diye bir söz var. Sosyal medyada bu çok karşımıza çıktı. Gerçekten İmam Şafiî böyle demiş midir?

CEVAP

Ve aleykumusselam ve rahmetullah.

بسم الله الرحمن الرحيم، الحمد لله رب العالمين، والصلاة والسلام على رسولنا محمد وعلى آله وصحبه أجمعين

Evet, bu söz özellikle Erdoğan’ın hak yolda olduğunu ispatlamak için çokça kullanılmaktadırlar. İddiaya göre İmam Şâfiî’ye (rahimehullah): “Fitne zamanında hakkı tutanları nasıl anlarız?” diye sorulmuş, O da: “Düşman oklarını takip ediniz, o sizi hak ehline götürür” demiş.

İmam Şâfiî’ye ait böyle bir söz bulunmayıp uydurmadan ibarettir. Var diyenler kaynağını da zikretmelidirler ki, bunlar sadece “İmam Şafiî şöyle demiştir” deyip hiçbir kaynak göstermemektedir. Maalesef bizim millet, falanca âlimin veya salih bir zatın sözü diye okuyup duydukları veya altında hadis-i şerif yazan her şeyi, kaynağı var mı yok mu, nispeti sahih mi değil mi, bunlara hiç bakmadan, sorgulama ihtiyacı hissetmeden doğru kabul edip başkalarına yaymaktadır. Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’e kesin ifadelerle nispet edilen uydurma ve zayıf hadislerin sosyal medyada cirit attığı şu günümüzde buna çok dikkat edilmelidir.

İmam Şâfiî’nin böyle demiş olduğunu kabul etsek bile elbette ki bu Kur’ân’a, Sünnet’e ve selef-i salihin’e uyması şartıyla anlaşılmalıdır. Zira hakkın tek ölçüsü Kur’ân, Sünnet ve bu ikisini sahabe başta olmak üzere salih selefimizin anladığı gibi anlamaktır. Düşmanların ve yöneltilen okların çok olması tek başına o yolun doğruluğunu göstermez. Aksi takdirde mesela bütün din düşmanlarının saldırmış olduğu harici DEAŞ örgütü de bu sözü hak yolda olduklarına delil getirebilir!

Ve’l-hamdu lillâhi Rabbi’l-âlemîn.

10 Oca, 2021 Ömer Faruk
Etiketler: Söz, Düşman, Ok, İmamŞafi