527: İlişkiden Sonra Gelen Kan Namaza Mani midir?
-A A+A

527: İlişkiden Sonra Gelen Kan Namaza Mani midir?

SORU

Zifaf'tan sonra gelen kanın devam etmesi takdiren namaza engel midir?

CEVAP

Hamd Allah’a mahsustur.

Kadından gelen kanlar asılda ikidir. Hayız kanı ve hayız olmayan kan. Namaza engel olan kan hayız kanı ve nifas (lohusalık) kanıdır. Bunun haricinde kadından gelen kanlar namaza engel değildir. Hayız kanı genelde kadına malum olan düzenli günlerde ve muayyen vasıflarda rahimden gelen kandır. Nifas kanı ise doğum sonrasında doğum sebebiyle gelen kandır. Bu iki kan kadını namazdan men eder. Ama bunun haricinde ferçten gelen kanlar namazdan men etmez. İlişki sonrası kadından gelen kan da bundandır. Birkaç gün gelmeye devam etse dahi namazı terk etmez. Her namaz için vakit girdikten sonra abdest alır ve bir şekilde kanın çıkmasını engeller ve namazını kılar.  

İmam el-Buhari (rahimehullah)’ın Aişe (radıyallahu anha)’dan ihraç ettiği hadiste Fatima bintu Ebi Hubeyş (radıyallahu anha) Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’e gelip şöyle demiştir:

يَا رَسُولَ اللَّهِ إِنِّي امْرَأَةٌ أُسْتَحَاضُ فَلَا أَطْهُرُ أَفَأَدَعُ الصَّلَاةَ فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لَا إِنَّمَا ذَلِكِ عِرْقٌ وَلَيْسَ بِحَيْضٍ فَإِذَا أَقْبَلَتْ حَيْضَتُكِ فَدَعِي الصَّلَاةَ وَإِذَا أَدْبَرَتْ فَاغْسِلِي عَنْكِ الدَّمَ ثُمَّ صَلِّي

“Ya Rasûlallah! Ben sürekli istihaze olan bir kadınım. Namazımı bırakayım mı?” Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: “Hayır! Bu hayız değil ancak damarda akan kandandır. Hayız günlerin geldiğinde namazı bırak. Ve hayız bittiğinde yıkan ve namaz kıl.”

5 Oca, 2021 Tarık Ebu Abdullah
Etiketler: Namaz, Kan, İlişki, Zifaf