523: Klorlu veya Çamurlu Su ile Abdest Alınır mı?
-A A+A

523: Klorlu veya Çamurlu Su ile Abdest Alınır mı?

SORU

es-Selamu aleykum ve rahmetullah hocam. Klorlu veyahut çamur karışmış su ile abdest alınır mı? Bildiğimiz üzere koku, renk, tat değişmediğinde alınabiliyor fakat 2 şart geçerli 1 şart geçersiz ise durum nasıl olur? Allah razı olsun.

CEVAP

Ve aleykumusselam ve rahmetullahi ve berakatuh.

بسم الله الرحمن الرحيم، الحمد لله رب العالمين، والصلاة والسلام على رسولنا محمد وعلى آله وصحبه أجمعين

Şu noktalarda âlimlerin ittifakı bulunmaktadır:

1) Suya bir necaset bulaşıp üç vasfından birini yani kokusunu veya rengini veyahut tadını değiştirirse o su necis olur ve onunla abdest ve gusül alınması caiz değildir.

2) Suya temiz bir şey düşer ancak üç vasfından hiçbiri değişmezse onunla abdest ve gusül alınabilir.

3) Temiz bir şey karışır ve suya galip gelerek artık “su” denilemeyecek şekilde değiştirir, “su” isminden başka bir isme çıkarırsa onunla abdest ve gusül almak caiz olmaz. Mesela suya çay konulup artık “su” denilemeyip “çay” denilecek şekilde değişirse veya süt konulup onu süte dönüştürse veya suda et pişirilip et suyu çorbasına dönse, bunlarla ve yine örneğin gül suyuyla abdest ve gusül alınması sahih olmaz.

Bu noktalarda ilim ehli icma etmişlerdir.

Şayet suya temiz bir şey girer ve onun sebebiyle su değişir, ancak değişmesine rağmen hala “su” ismi ondan ayrılmamış olursa, yine de ona “su” denilebiliyorsa, örneğin suya sabun, un veya tuz karışıp rengini değiştirse veya suya nohut düşüp tadını değiştirse veya safran çiçeği düşüp kokusunu değiştirse ama bütün bunlarla birlikte yine de “su” diye isimlendiriliyorsa, bu suyla abdest ve gusül alınması konusunda âlimler arasında iki farklı görüş bulunmaktadır. Racih olan, Hanefîlerin, kendisinden gelen bir rivayette İmam Ahmed’in, İbn Hazm, İbnu’l-Munzir, Şeyhu’l-İslam İbn Teymiyye’nin (rahimehumullah) tercihleri olan bu suyun temizleyici olup abdest ve gusül alınabileceğidir. 

Binâen aleyh, klor veya çamurla değişmiş olan su ile abdest ve gusül alınabilir. Çünkü klor ve çamur necaset değildir ve buna “klorlu” ya da “çamurlu” kayıtlarını başına ekleyerek de olsa “su” denilebilmektedir. Ancak çamurlu su dediğimiz şey akıcılığını kaybedip katı bir kıvama ulaşırsa o halde bununla abdest ve gusül almak caiz olmaz.

Ve’l-hamdu lillâhi Rabbi’l-âlemîn.

29 Kas, 2020 Ömer Faruk
Etiketler: Abdest, Su, Klor, Çamur