505: Dua Sonrasında Fatiha Sûresi Okumak
-A A+A

505: Dua Sonrasında Fatiha Sûresi Okumak

SORU

Esselamu aleykum toplumumuzda şahid olduğumuz bazı konuşma ve duaların sonunda hatip el-fatiha diyor ve orada bulunanlar fatiha sûresini okuyorlar, bunun hükmü nedir?

CEVAP

Ve aleykumusselam ve rahmetullah.

بسم الله الرحمن الرحيم، الحمد لله رب العالمين، والصلاة والسلام على رسولنا محمد وعلى آله وصحبه أجمعين

Evet, Fatiha sûresi çok özel bir sûredir, hatta en faziletli sûredir. Farz-nafile bütün namazların her rekatında Kur'ân okumaya Fatiha ile başlanır, O’nu okumayanın namazı olmaz. Yine rukye yaparken de okunan bir sûredir. Kur’ân’ın ilk sûresidir. Kur’ân’ın bütün manaları bu sûredeki manaya racidir. Fatiha sûresinin bir adı da “Ummu’l-Kitâb (kitabın anası)”dır. Diğer sûreler gibi Fatiha sûresini okumak bir ibadettir, ecirdir.

Ancak, Fatiha sûresini belli bir vakte tahsis edip özellikle belli bir zamanda, mesela -günümüzde çokça yapıldığı gibi- dua ettikten sonra veya Kur’ân tilavetinden sonra veyahut konuşmaların sonunda okumanın meşru olabilmesi için buna delalet eden özel bir delilin bulunması gerekir. Çünkü bu bir ibadettir. Bilindiği üzere ibadetlerde aslolan yasak/batıl olmasıdır, ta ki meşru olduğunu gösteren sabit ve açık özel bir delil bulununcaya kadar. İbadetlerden yalnızca Kur’ân ve Sünnet’in meşru kıldığı şeyler meşrudur. Buna dair bir delil ise Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’den nakledilmemiş, böyle bir ibadeti ashabına öğretmemiştir. Sahabe ve salih seleften hiç kimseden böyle yaptıkları sabit olmamıştır. Dolayısıyla bu bid’attır, kaçınılması gerekir.

Ve’l-hamdu lillâhi Rabbi’l-âlemîn.

29 Tem, 2020 Ömer Faruk
Etiketler: Dua, Fatiha, Sûre, Okumak, Bid'at