487: Devlet Okulunda Kantin İşletmek
-A A+A

487: Devlet Okulunda Kantin İşletmek

SORU

Esselamun aleykum hocam. Ben okul kantini işletiyorum. Okul kantinin işletmesinde bir beis var mıdır? Bu soruyu bir kaç kez sordum ama cevap alamadım. Bilgilendirirseniz sevinirim. Allaha emanet olsun.

CEVAP

Ve aleykumusselamu ve rahmetullah. Hamd Allah’a mahsustur.

Muhterem kardeşim, okul kantini derken bir devlet okulunda kantin işlettiğini anlıyorum. Devlet okulları inkârcı, laik bir eğitim sisteminin temel müesseseleridir ve dolayısıyla münkerdir. Müslümanın mükellef olduğu münkeri inkâr etmek ve gücü yettiği kadar izale etmektir. Bunun için münkerden teberri edip içtinap etme mecburiyetindedir.

Bu bağlamda bir devlet okulunda kantin işletmemen gerekir. Çünkü senin bir Müslüman olarak inkârcı ve laik devlet okullarının varlığını destekleyici bir alakan değil bilakis yok olmasını sağlayacak bir alakan olması gerekir. Ama sırf kantin işletmek o münkerin varlığını esastan meydana getiren veya varlığını etkin bir şekilde destekleyen bir alaka değildir. Dolayısıyla bu okulları inkâr etmen ve sözleşmede ve sözleşme şartlarında haram bir şeyin olmaması şartıyla ve kantinde haram olan maddeler satmaman şartıyla bu kantinden kazandığın para haram değildir.

Allah’u A’lem.

15 May, 2020 Tarık Ebu Abdullah
Etiketler: Millet, Okul, Devlet, Yiyecek, kantin, gıda