484: Kolonya Kullanmak Caiz mi?
-A A+A

484: Kolonya Kullanmak Caiz mi?

SORU

Hocam benim sorum; kolonya kullanmak. Malum günümüz dünyasında kovid-19 virüsünden dolayı kolonya ve dezenfektan kullanımları arttı. İster istemez bizde bunu işimiz gereği para alışverişlerinden sonra vs. alkol bazlı olduğundan dolayı elimizi temizlesin diye kullanıyoruz. Sürekli el yıkamaktan egzema oldu ellerimiz bu dezenfektan ürünleri veyahut kolonya biraz daha pratik. Bunu kullanmanın hükmü nedir, kolonyanın içindeki alkol diğer alkollerin hükmünde midir? İbadetlerimiz bu açıdan nasıl olmalıdır? Allah razı olsun hocam.

CEVAP

Hamd Allah’a mahsustur.

Muhterem kardeşim alkolün necis oluşu ihtilaflıdır. Dört mezhebe göre alkol necistir. Lakin racih olan necis olmamasıdır. Çünkü alkolün necisliğini ispat eden şeri bir delil yoktur. Ve eşyada asıl olan temizliktir. Bu Rabiatu’r-Rey, el-Leys ibnu Sad, el-Muzeni, Davud ibnu Ali, ibnu Haddad, eş-Şevkani ve başkaların görüşüdür. Ancak Allah (subhaneu ve teâlâ) şöyle buyurmuştur:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالْأَنْصَابُ وَالْأَزْلَامُ رِجْسٌ مِنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ

“Ey iman edenler! Hamr, kumar, putlar ve fal okları şeytanın pis işlerindendir. Bunlardan içtinap edin ki iflah olasınız.” (el-Maide sûresi, 90. âyet)

Hamr içki, uyuşturucu ve benzeri aklı gideren şeylerdir. Bunlar şeytanın pis işlerindendir. Dolayısıyla bunlardan uzak durmak lazımdır.

Yani alkol içeren temizlik maddeleri necis olmasa da ve dolayısıyla haram olmasa da yine de kullanmamak evla olandır. Ama buna hacet varsa bir beis yoktur inşallah.

Bu durum sarhoşluk veren etil alkol gibi alkoller için söz konusudur. Ama mesela denat alkol gibi iskâr (sarhoş yapma) vasfından arındırılmış olan alkoller veya aslen iskâr vasfına sahip olmayan alkoller aslen bu bahse dâhil değildir. Bu alkollerin kullanımında bir beis yoktur.

Allah’u A’lem.

11 May, 2020 Tarık Ebu Abdullah
Etiketler: Temizlik, Kolonya, Virüs, Covid-19, Salgın