107: Dua'ya "Âmin" Demek
-A A+A

107: Dua'ya "Âmin" Demek

SORU
Selamun aleykum hocam, Allah (azze ve celle) sizlerden razı olsun, dinimizde sohbette bir kişinin dua etmesi bizlerinde amin diye eşlik etmemiz doğru mudur? Yoksa bidat mıdır? Dindeki yeri nedir?
CEVAP

Aleykum selam ve rahmetullahi ve berekatuhû. Hamd âlemlerin rabbi olan Allah’a, salât ve selam efendimiz Rasûlullah’a, ehli beytine, ashabına ve yolunu takip eden mü’minlere olsun.

Bir kişinin dua edip hazır olanların duasına âmin demelerinde bir beis yoktur. Zira müstehap olan duaya âmin diyerek katılmaktır. İmam Buhari (rahimehullah)’ın Ebu Hureyre (radıyallahu anhu)’dan tahriç ettiği hadiste Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyuruyor:

إِذَا قَالَ أَحَدُكُمْ آمِينَ وَقَالَتِ الْمَلاَئِكَةُ فِي السَّمَاءِ آمِينَ فَوَافَقَتْ إِحْدَاهُمَا الأُخْرَى غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ

“Sizlerden biri âmin dese, melekler de gökte âmin deseler de her ikisi birbirine uygun düşerse, o kimsenin geçmiş günahları mağfiret edilir.”

Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’in dua edip cemaatin âmin diyerek duasına iştirak etmiş olması değişik vesilelerle sabittir. Bunlardan ilki cehri kılınan farz namazlarında Fatiha suresinden sonra cemaatin sesli “Âmin” demesidir. Sonra İmam Ahmed, İmam Ebu Davud ve başkaların hasen veya sahih senetle tahriç ettikleri ibni Abbas hadisinde Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) bir ay boyunca beş vakit namazda kunut duası yapmıştır ve cemaat sesli âmin diyerek duasına katılmıştır. Sonra Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) Cuma hutbelerinde dua ederdi ve cemaat onunla beraber dua ederdi. Ve Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) yağmur duası yaptığı zamanda cemaat âmin diyerek onun duasına katılırdı.

Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’den sonra da sahabe ve onlara tabi olanlar yapılan duaya âmin diyerek iştirak etmeye devam etmişlerdir. Bunu bid’at sayan âlim bilmiyorum.

Ulemanın tartıştığı dua ederken âmin diyerek katılmak değil, şu hususlardır:

- Dua edenin ve duaya katılanların dua esnasında ellerini kaldırmaları

- Duaya katılanların sesli veya sessiz âmin demeleri

- Farz namazlardan sonra cemaat halinde dua etmek

- Duadan sonra yüzü eller ile mesh etmek.

Allah’a hamd ve Rasûlü Muhammed’e salât ve selam olsun. Davamızın sonu âlemlerin Rabbi olan Allah'a hamd etmektir.

8 Ağu, 2017 Tarık Ebu Abdullah
Etiketler: Dua, Adab