5: Abdestin Bozulması
-A A+A

5: Abdestin Bozulması

SORU
Selamun aleykum hocam, Rabbim sizi korusun. Göğsünüzü genişletsin. Sizi faydalı ilimlerde ziyadeleştirsin. Sorum; Hocam, kimi zaman abdest alırken insanlık hali yelleniyorum. Baştan abdest almam gerekir mi? Eğer abdest almam gerekirse hükmen mevcut olmuş olan abdestin bozulması sebebiyle mi, yoksa başka bir sebeple mi abdesti tekrar almam gerekir, ve kişi Kur'an ve Sünnet’te zikredilen azaların yıkaması bittikten sonra mı abdestli hükmündedir ta ki, herhangi bir nakız sebebi ile yeniden abdest alsın. Yoksa mahdud bir azanın yıkanması ile kişi abdestli olur mu ki "eğer böyle ise o aza yıkanana kadar herhangi bir nakız vaki olsa da kişi yeniden abdest alması gerekmez" (bu tırnak içerisindeki malumat doğru mudur hocam) Doğrusu yüzünüze karşı sorsaydım daha kolay olurdu ama biraz garip bir soru adabı ile sordum. Hakkınızı helal edin. Allah sizi korusun.
CEVAP

Aleykum selam ve rahmetullahi ve berekatuhû. Hamd âlemlerin rabbi olan Allah’a, salât ve selam efendimiz Rasûlullah’a, ehli beytine, ashabına ve yolunu takip eden mü’minlere olsun.

Muhterem kardeşim, kişi abdest aldığı esnada abdesti yellenme, ön veya arkadan herhangi bir şey çıkma halinde veya diğer abdesti bozan bir şey olduğunda o anki abdest iptal olur. Geriye kalan azalar yıkanıp abdest tamamlanmaz. Abdest iptal olduğu için yeni baştan almaya gerek vardır.

Abdestin eksik olması ve iptal olması arasında fark vardır. Abdest alan bir kimse, yıkamada bir organı eksik bırakmışsa ve müddet kısa ise dönüp sadece o organı yıkaması ve tertip olması için geri kalan organlarını bir daha yıkaması gerekmektedir. Yeni baştan almasına gerek olmaz. Ama uzun müddet geçmişse yeni baştan abdest alması gerekir.

Ama abdestin bozulması halinde hepsi gider kaldığı yerden değil baştan alması gerekmektedir. Rabbim yar ve yardımcın olsun.

Allah’a hamd ve Rasûlü Muhammed’e salât ve selam olsun. Davamızın sonu âlemlerin Rabbi olan Allah'a hamd etmektir.

8 Ağu, 2017 Musa Ebu Cafer
Etiketler: Fıkıh, Abdest